Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Ojo - Segun - Okeji

Είναι ο Ojo και ο Segun Okeji το ίδιο πρόσωπο;
Η μόνη άμεση αναφορά που το επιβεβαιώνει είναι αυτή του Michael Veal ( καθηγητή "εθνομουσικολογίας" , συγγραφέα , μουσικού  και βιογράφου του Fela) στην ιστοσελίδα της Honest Jon's Records, αλλά και μερικές διασταυρώσεις πληροφοριών. Αν είναι έτσι, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν μουσικό που ξεκίνησε ως μπασίστας και στην συνέχεια τον ξανασυναντάμε ως σαξοφωνίστα και bandleader. Ποιός όμως είναι ο Okeji και γιατί αναφέρομαι σ' αυτόν σήμερα; Ο λόγος είναι το προσωπικό του άλμπουμ "Afro Super Feelings - I Like Woman" (θα πω παρακάτω) και αφορμή η πρόσφατη (για μένα) συσχέτιση των δύο ονομάτων.

Ο μπασίστας Ojo Okeji υπήρξε μέλος των Koola Lobitos, της πρώτης μπάντας που δημιούργησε ο Fela Kuti μετά την επιστροφή του στην Νιγηρία στα 1963. Μέχρι τότε έπαιζε, μαζί με τον νεαρό ντράμερ Tony Allen, στο σχήμα του Adeolu Akinsaya . Σε μία απο τις εμφανίσεις τους, σε κάποιο ξενοδοχείο, είναι που θα τους ανακαλύψει ο Fela & θα τους επιλέξει μετά από προσεκτική ακρόαση των ικανοτήτων τους. O Ojo θα γράψει και μερικά κομμάτια για τους Koola, καθώς τουλάχιστον 3 τραγούδια, της περιόδου 65-66, φέρνουν την υπογραφή του ("Orise", "V. C. 7" & "I Know Your Feeling").
 Στα 1969 η μπάντα θα περιοδεύσει στο Λος Άντζελες - απ' όπου και το άλμπουμ "'69 Los Angeles Sessions"- πράγμα που θα σημάνει και την αρχή μιάς νέας περιόδου, τόσο για τον ίδιο τον Fela, όσο και για την μουσική του πορεία.Οι Koola Lobitos θα μετονομαστούν αρχικά σε "Nigeria 70" και αμέσως μετά σε "Africa 70".
Δεν ξέρω αν ο Okeji ακολούθησε την μπάντα στην Αμερική ή πήρε μέρος στην παραπάνω ηχογράφηση (καθώς στο άλμπουμ δεν αναγράφονται οι μουσικοί), στο "νέο" σχήμα όμως δεν θα είναι παρόν. 
Η καριέρα του θα συνεχιστεί "υπηρετώντας" στις μπάντες του Νιγηριανού στρατού, κάτι που συνέβαινε με πολλούς μουσικούς (πχ Victor Olaiya) , σε μια περίοδο που η χώρα μετρά τις πληγές της από τον εμφύλιο πόλεμo : βλ.Biafra (αλλά και αγαλλίασης για τον τερματισμό του). Μιλάμε για τους "Nigerian Army Rhythm Group" και τους "6th Infantry Brigade of the Nigerian Army" (ίσως είναι το ίδιο σχήμα), που χάρη σε 2 σχετικά πρόσφατες κυκλοφορίες έγιναν και σε μας γνωστοί. Πρόκειται για τις συλλογές Lagos Chop Up της Honest Jon's (που αναφέρω στην αρχή)  και Black Man's Cry. Στην πρώτη ο Ojo αναφέρεται ως μέλος των "N.A.R.G.", ενώ για τους "6th Infantry Brigade" μας πληροφορεί ο Uchenna Ikonne σε μια συνέντευξη του που τον αναφέρει ως bandleader και κάνει μνεία σε ένα σπάνιο lp τους - το "Shango Dance Band" - στην EMI το 1974. Το ύφος της μουσικής του (αν κρίνουμε απο τα 2 tracks των συλλογών, αλλά και τα όσα μας λέει ο Uchenna) παραμένει βαθιά επηρεασμένο από τον Fela, αλλά εκείνο που δεν μας λένε είναι αν είναι αυτός που παίζει σαξόφωνο (ή απλώς εγώ το υποθέτω) ...
Σαν σαξοφωνίστα και με το όνομα Segun Okeji (πάντα με την παραδοχή ότι είναι το ίδιο πρόσωπο) τον συναντάμε στο προσωπικό του άλμπουμ "Afro Super Feelings - I Like Woman" που εκδόθηκε το 1978 (μάλλον) από την Comet Records (Nigeria COLP003) και επανεκδόθηκε απο την Soul Patrol το 2001.


Έδώ έχουμε να κάνουμε με ένα "καθαρόαιμο" afrobeat lp, με 2 "μακράς διαρκείας" tracks, όμορφες "πνευστές γραμμές" και αρκετά καλή παραγωγή. Ο Okeji δεν είναι ένας πιονέρος ούτε ένας πολιτικός ακτιβιστής, η μουσική παρακαταθήκη όμως του Fela είναι και εδώ παρούσα. Υπάρχουν  κάποιες λίγες πληροφορίες για το άλμπουμ στο discogs , όπου στα Chorus αναφέρεται το όνομα  Dele & πιθανόν να είναι ο Dele Sosimi. Τέλος, θέλω να σημειώσω την ύπαρξη και άλλης μίας εγγραφής του Ojo Okeji  που υπήρχε στο eBay αλλά έχει εξαντληθεί. Είναι το άλμπουμ "Shango Heat Waves" στην ΕΜΙ και κρίνοντας από τον τίτλο και την εταιρία θα πρέπει να σχετίζεται κάπως με το "Shango Dance Band", που ανάφερα παραπάνω, αν δεν είναι το ίδιο ... ακούστε λίγο : 1, 2 & 3
Το άλμπουμ "Afro Super Feelings"  έχει αναρτηθεί στο καλό blog Rio Groove FM και υπάρχει ένα link εκεί που "δουλεύει" ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου