Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

The Beaters - Harari / ... μέσω του ElecticJive Blogspot !!!

Στα μέσα τις δεκαετίας του 70 η Ζιμπάμπουε ( Zimbabwe) ονομαζόταν ακόμα Ροδεσία, η πρωτεύουσα της Harare έφερε το όνομα Salisbury, και η AfroRock μπάντα Harari, από την Νότια Αφρική, ήταν γνωστοί ως "The Beaters".
"Harari" ονομάζεται επίσης και ένα τραγούδι των τελευταίων, που έδωσε και τον γενικό τίτλο στο 4o LP τους (κυκλοφόρησε το 1975). Λέξη κλειδί, που έμελλε να γίνει το "υποκοριστικό" του γκρουπ και τέλος το επίσημο όνομα του. Το συγκεκριμένο κομμάτι (από τα ομορφότερα που άκουσα τελευταία, χάρη στο καλό blog  electricjive) είναι αφιερωμένο στους κατοίκους του Δήμου του Salisbury, και γράφτηκε (μάλλον) κατά την διάρκεια μιας περιοδείας των Beaters στην Ροδεσία.
                                                                                                                            LINER NOTES:
Africa's most incredible combination of Selby Ntuli, Sipho Mabuse and Alec Khaoli still remains a big question to some people who have seen them live. The group is very popular and loved by the people of Africa. Their creativity and originality had the audience in Rhodesia astounded. They toured Rhodesia last year for three months although they only intended being there for three weeks. They appeared live on T.V. The Beaters have composed a song 'HARARI' dedicated to the people of that town.



Το πότε έλαβε χώρα η αυτή η  ιδιαίτερα επιτυχημένη περιοδεία είναι ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό. Οι περισσότερες πηγές μιλούν για το 1976, οι πληροφορίες όμως από τα "
Liner notes" αναφέρουν πως έγινε την προηγούμενη χρονιά από την κυκλοφορία του άλμπουμ, δηλ. το '74.  Επιπλέον, ο Sipho 'Hotstix' Mabuse  (ιδρυτικό μέλος του γκρουπ), σε συνέντευξη του στην Mail & Guardian την τοποθετεί στα 1973.  Όπως και να 'χει, οι 3 προγραμματισμένες εβδομάδες του "tour" έγιναν 3 μήνες, ενώ αρκετές ιστορίες θέλουν το γκρουπ να βοηθάει "λαθραία" και τον απελευθερωτικό αγώνα της Νοτίου Αφρικής, σε μιά περίοδο που μια αντίστοιχη κατάσταση επικρατούσε και στην Ροδεσία.
“We had intended to go to Zim for three weeks,”
αφηγείται ο Sipho Mabuse. “The struggle there was intensifying but most of the musicians were still influenced by Western rock. But then there was a [Congolese rhumba] group called OK Success, which was made up of exiled musicians from Zaire, playing in hotels. When we heard this music from them, we started thinking of people back at home. You know, there was this groundswell of black consciousness that was saying: ‘Black man, this is who you are, find your own identity, make your own music …’
Με την επιστροφή τους στην Ν. Αφρική και την κυκλοφορία του παραπάνω LP, που
έγινε διπλά χρυσός, όλοι άρχισαν να αποκαλούν την μπάντα με το όνομα Harari, το οποίο τελικά και υιοθέτησαν. Το ομότιτλο κομμάτι σίγουρα ξεχωρίζει, το άλμπουμ όμως περιέχει και άλλα όμορφα τραγούδια, όπως τα Push it On & Thiba Kamo.
Οφείλω φυσικά να προσθέσω και λίγα λόγια για το ίδιο το γκρουπ (δεν το έκανα στην αρχή), χωρίς να είμαι σε θέση να γνωρίζω διεξοδικά το θέμα. (Τα links, που έχω παραθέσει, δίνουν περισσότερες πληροφορίες). Oi "Beaters" δημιουργήθηκαν στα 1968, από τους Selby Ntuli (κιθαρίστα και ιδρυτή της μπάντας- αργότερα και κιμπορντίστα), Sipho Mabuse (στα κρουστά - αργότερα και στα πνευστά), Alec 'Om' Khaoli (μπάσο) και Monty 'Saitana' Ndimande (στην δεύτερη κιθάρα), ενώ ήταν ακόμα μαθητές στο γυμνάσιο του Σοβέτο. Με επιδράσεις από Beatles, Stones (που άκουγονταν κυρίως στο λευκό ραδιόφωνο), αλλά και τον ήχο της Stax, θα κυκλοφορήσουν 4 άλμπουμ με αυτό το όνομα: Πρόκειται για τα: Soul-A-Go-Go (1969), Bacon And Eggs (1970)  Mumsy (1974) και τέλος το Harari (1975).
Το 1978, παραμονές της εμφάνισης τους στις ΗΠΑ - μαζί με τον
Hugh Masekela, ο Selby Ntuli θα βρει πρόωρο θάνατο, και τα ηνία του γκρουπ  θα αναλάβει ο Sipho.
Το 1980, το άλμπουμ τους
Heatwave θα πουλήσει πάνω από 250.000 αντίτυπα.
Υπήρξαν η πρώτη μαύρη μπάντα που εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση (SATV) το 1979, και επηρέασαν σημαντικά αρκετά γκρουπς, όπως οι Stimela & Sakhile, που άρχισαν να έχουν πλέον  αφρικανικά ονόματα. Θα διαλυθούν το 1982.
Στην συνέχεια ο Sipho "Hotstix" Mabuse θα έχει μια πετυχημένη "solo" καριέρα.
Κλείνω με ένα βίντεο από ένα ντοκιμαντέρ, που δεν ξέρω αν ολοκληρώθηκε ποτέ.
.....

Το link στο ElectricJive ελπίζω να "δουλεύει" ακόμα .... εδώ !