Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Franco & TP OK Jazz - Boma L'heure

Λίγος ο χρόνος που έχω αυτές τις μέρες, και για το blog & γενικότερα ...
Mε αφορμή όμως την σημερινή καταιγίδα , να έτσι μου ήρθε και είπα να μοιραστώ εδώ ένα τραγούδι. Όμορφο!

To 1971 είναι η χρονιά που το Congo-Kinshasa μετονομάζεται σε Zaire και το απολυταρχικό καθεστώς του προέδρου της χώρας "Marshall Mobutu Sese Seko" εδραιώνει την κυριαρχία του. Στο πλαίσιο μιάς "αφροκεντρικής" πολιτικής που αποκαλείτο  «La Aunthenticite», πόλεις, χωριά, ποτάμια, λίμνες, βουνά & άνθρωποι αλλάζουν ονόματα, και ο κογκολέζος κιθαρίστας Franko (από τους σημαντικότερους μουσικούς της Αφρικής & σίγουρα ο δημοφιλέστερος στην ήπειρο) λέγεται πλέον: "L'Okanga La Ndju Pene Luambo Makiadi" .
Είναι τότε που ο Franco (έχοντας πλέον επιστρέψει από το Βέλγιο) προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την μπάντα του, μετά από αρκετές αποχωρήσεις, αλλά και να "συνέλθει" από τον θάνατο του αδελφού του Tshongo Bavon Marie Marie - μουσικός και αυτός  - σε τροχαίο (στην μνήμη του οποίου θα ηχογραφήσει αρκετά τραγούδια).
Θα αρχίσει να στρέφεται προς την παράδοση,
σαφώς επηρεασμένος (ή και αναγκασμένος;) από το "πνεύμα των ημερών",  ανακαλύπτοντας και μια άλλη - πιο ήπια - πλευρά του, με τραγούδια σαν το πανέμορφο "Boma L'heure".Vocals: Franco & Youlou Mabiala & με την συνοδεία γυναικείας χορωδίας,
Isaac Musekiwa: tenor sax , Simaro: rhythm guitar, Céli Bitshou: bass, Bosuma Dessoin: percussion, Ntoya: maracas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου